GELLIUS
KNOKKE
Alessandro Breda
GELLIUS
KNOKKE
Alessandro Breda
GELLIUS
KNOKKE
Alessandro Breda

Gellius (Knokke)

Horum omnium fortissimi sunt Belgae

Wat heeft chef-kok Alessandro Breda er toch toe aangezet om zich te vestigen in het kleine « Saint-Tropez » van de Belgische kust ? Zou het te maken hebben met het alom bekende citaat van Julius Caesar? -ik denk het niet- Of is hij eenvoudigweg gekomen om zijn steentje bij te dragen aan de zeer complexe Italiaanse keuken in België?. – dat hoop ik toch!

Een beetje geschiedenis…

Gellius (Oderzo-IT) is een belangrijke plaats op vlak van kunst en geschiedenis; een archeologische site uit het begin van het Romeins rijk. Het restaurant, dat dezelfde naam draagt, is er gelegen tussen overblijfselen uit de verschillende tijdperken van de late oudheid, gaande van het Byzantijns tijdperk tot enkele overblijfselen van een middeleeuws kasteel.

Het ligt in Venetië, meer bepaald in Oderzo (Trevise), op enkele kilometers afstand van de prachtige streek van de Prosecco, tussen Conegliano en Valdobbiadene, waar de chef-kok geboren is. Sinds 2001 staat hij achter het fornuis van Gellius (Oderzo). En al vrij snel, in 2005, behaalt hij een macaron, dankzij een kwalitatieve en originele manier om de traditionele keuken opnieuw te herdefiniëren aan de hand van streekproducten.

In zijn professionele loopbaan komt hij in contact met enkelen van de grootste chefs, waaronder « dé » referentie » van de Italiaanse gastronomie, namelijk de grote Gualtiero Marchesi in Milaan. Nog enkele andere ervaringen kunnen aan zijn succesverhaal toegevoegd worden : de Tantris in Monaco di Baviera, de Enoteca Pinchiorri in Firenze en de Regent Four Seasons in Londen.

www.ristorantegellius.it

Geef de keizer wat de keizer toekomt !

Aan de basis van dit project staat Gianni Piretti,, « een liefhebber » van de Italiaanse gastronomie. Cesar is de naam van zijn vader en ook van de twee restaurants die hij in de jaren 70 in Westende en Brussel uitbaatte.
Het is niet meer dan logisch -hij kon haast niet anders- dat hij in de voetsporen van zijn vader zou treden, toen hij besliste om in de horeca zijn kans te wagen.
Als kunsthandelaar reisde hij regelmatig naar Italië – hij had trouwens een kunstgalerij op het eiland Murano-.. Daar kwam hij regelmatig chef-kok Breda tegen en hieruit ontstond vrij snel een vriendschapsband. Het ene leidde tot het andere en recent opende het duo een restaurant in Knokke!!

Hebben ze een verborgen agenda ?

Willen ze de ster die ooit verloren is gegaan door « Ciccio », het restaurant van de onstuimige Claudio Dell‘Anno terug naar Vlaanderen halen? Claudio was de enige Italiaan uit het noorden van het land die een ster had gekregen, maar jammer genoeg is het restaurant failliet gegaan. We moeten misschien niet te hard van stapel lopen, maar hij kan zeker en vast de beste Italiaan van de kust worden.

Chef-kok Breda pendelt heen en weer tussen de twee 2 Gellius restaurant, want het gaat toch voornamelijk om zijn naambekendheid; en zijn regelmatige en fysische aanwezigheid is uiteraard ook belangrijk voor het slagen van het project.

Een première !

Het is de eerste keer dat een Italiaanse sterrenchef zich in ons land komt vestigen. Voor degenen die nog niet de gelegenheid hebben gehad om in Italië in een restaurant van dergelijk niveau te dineren, is het een echte opportuniteit en om dit in ons land te kunnen doen. En zo kan je ook het verschil proeven tussen de twee scholen: namelijk die van de chef-koks van de eerste immigratiegolf -voor het merendeel autodidactisch- en die van de « seconda generazione »; hun kinderen die veelal de fakkel hebben overgenomen, die vaak moderner en authentieker zijn, maar die even vaak ook sommige regels van de authentieke trans-Alpijnse gastronomie naast zich neer durven leggen.

Een ware ontdekking voor het jaar 2017 !

Deze nieuwe eetgelegenheid zal snel de aandacht trekken en zal voor de echte kenners van de Italiaanse gastronomie ongetwijfeld «The new best place to be » worden.

Het eethuis is gelegen in een bijgebouw van het station van Knokke; het interieur werd bedacht en gedecoreerd door Gianni in een sobere retro-hedendaags stijl. Midden in het restaurant pronkt een prachtige « Vespa » oldtimer in een vitrine, net zoals de kroonjuwelen in de Toren van Londen. Het restaurant dient bovendien ook als hedendaagse kunstgalerij, wat vrij origineel is.

De keuken is een combinatie van traditie en weloverwogen innovatie en is uiteraard seizoensgebonden. De creativiteit van de chef-kok zorgt ervoor dat de textuur en de kleuren van de gebruikte producten zo weinig mogelijk veranderen en dat ze smaken zoals ze moeten smaken!
De presentatie, de techniek, de juistheid van de smaken: alles in het teken van het perfecte evenwicht!
De grootste bekommernis van de chef-kok is het garanderen van de kwaliteit van de voedingsproducten en het behouden van de smaken. Ook belangrijk te benadrukken, is dat Gianni zich enorm engageert om zoveel mogelijk biologische producten te kiezen of producten die afkomstig zijn van kleine plaatselijke producenten die streven naar een duurzame landbouw.

In de zaal is de sfeer ongedwongen en ontspannen, de eigenaar en zijn levensgezellin zijn zeer bescheiden, zonder veel chichi; de kelner daarentegen speelt zijn rol perfect en doet zijn werk volgens de regels van de kunst.

Kortom, wacht niet te lang om er eens naar toe te gaan, want deze zaak zal zeer snel een toprestaurant worden.

 

G. Toninato
Culinair Rapporteur

R. Toninato
Vertaling

 

Copyright – Alle rechten voorbehouden © Tous droits réservés

Op het bord 85%
Service 75%
Interieur 85%
Is de moeite waard 90%

Adres

Maurice Lippensplein, 26
8300 Knokke-Heist

Telefoon

+32

(0)471 08 23 28

Gesloten

Maandag & Dinsdag
Woensdag, Donderdag & Vrijdag /middag

Nous utilisons la technologie des cookies afin de faciliter la navigation sur ce site - Wij gebruiken cookies om de bezoeken van onze bezoekers van de site te vergemakkelijken.