LA BOTTE
Genk
Gaspare & Giuseppe Giacomazza
LA BOTTE
Genk
Gaspare & Giuseppe Giacomazza
LA BOTTE
Genk
Gaspare & Giuseppe Giacomazza

De wijsheid van de ene gekoppeld aan de maturiteit van de andere.

Voortaan moet je hen bij de « Groten » van de Italiaanse restaurants in België rekenen.

La Botte 2.0

Deze geweldige Band of Brothers heeft nog niet zo lang geleden een bocht van 180° genomen; meer dan één persoon zal met verstomming geslagen worden bij deze ommezwaai; en ik ben er één van, misschien zelfs de eerste, maar zéker niet de laatste! Ik heb niet één keer met mijn ogen durven knipperen, zo spectaculair was alles dat zich rondom mij afspeelde; een ware golf van emoties en belevingen.

« Maître d’hôtel » een titel die helemaal niet neerbuigend is !

Gaspare heeft een ware metamorfose ondergaan: hij is getransformeerd in een zeer mature en ontwikkelde persoon, vol zelfvertrouwen. Hij is een echte ervaren professional geworden, een rot in het vak. Hij straalt zóveel klasse uit, zóveel elegantie, bij ieder gebaar, bij iedere geste; en hij heeft oog voor detail; Gaspare schenkt evenveel aandacht aan elk van zijn gasten, zonder een uitzondering te maken; kortom een échte gentleman. Niets ontgaat hem, hij is in de zaal wat de chef-kok in de keuken is; hij vervult zijn missie meesterlijk!  Het team dat hem bijstaat, is ook perfect op elkaar ingespeeld, hetgeen alles bij « La Botte » nog magischer maakt.

Alle eer komt hem toe.

Met veel bescheidenheid heeft Giuseppe me in detail zijn analyses en zelfkritiek uit de doeken gedaan. Door de massale belangstelling werd het aantal couverts dat bij elke service geserveerd moest worden niet meer te beheren.  Het is haast onmogelijk voor de meeste chefs om dat enorme aantal couverts rond te krijgen, en tegelijk ook nog eens tot in de puntjes af te werken.

Fysisch en psychisch was het gewoon ondenkbaar om dit ritme nog lang vol te houden. Het verstand heeft hem het belang doen inzien van het respect voor zijn clientele en voor zijn familie. Door dit alles heeft hij een klik in zijn hoofd gemaakt en was het tijd voor een volledige ommezwaai.

Een terugkeer naar de bron en een drang om uit te blinken!

Het is eigenlijk nét door het wegvallen van die immense druk, dat hij -culinair gezien- een niveau haalt dat aanleunt bij de « Groten » . Ik ga hem niet vergelijken met het select clubje van gerenommeerde Italiaanse topchefs van bij ons, maar zonder énige twijfel wél met enkele van zijn landgenoten die in de meest serieuze en belangrijkste culinaire gids in Italië zijn opgenomen (ja, die met het rode kleurtje).

Ik heb reeds enkele grote en vermaarde restaurants in Italië mogen bezoeken, en ik vind hier bij La Botte dezelfde typische signatuur terug, en zeer grote gelijkenissen met de smaken, geuren en presentaties van daar. Ik merk ook de positive invloed die ‘grote namen’ op hem uitoefenen: Massimiliano Alajmo (Le Calandre), Gennaro Esposito (Torre del Saracino), Ciccio Sultano (Ciccio Sultano – Duomo). Gerenommeerde chefkoks die vandaag de dag tot zijn vriendenkring behoren.

De klanten tevredenstellen, DAT staat nu bovenaan zijn agenda!

Eens de Mises-en-place zijn afgerond, gaat hij mee de zaal in en helpt hij zijn broer.  Wie is er beter geplaatst om raad te geven aangaande een bepaald gerecht dan de chef « himself ». Hij neemt enkele bestellingen op, gaat bij iedere tafel even goeiedag zeggen en gaat dan achter zijn piano zitten om zijn interpretatie van de kaart te geven terwijl hij in een crescendo naar een ‘grande finale’ toewerkt, zoals een virtuoos het tijdens een concert zou doen. Allemaal details die hij doet zonder dat het echt opvalt, om zich er hoogst persoonlijk van te verzekeren dat alles naar wens is bij zijn gasten; een wereld van verschil met hoe het er niet zo lang geleden nog aan toe ging.

La botte heeft zijn geloofsbrieven verdiend!

G. Toninato
Culinair Rapporteur

R. Toninato
Vertaling

 


LA BOTTE 1.0

De naam is perfect van toepassing: deze laars (la botte in het frans) stopt nooit!  

Net zoals in het sprookje van Perrault de ‘7 mijlslaarzen’, zijn de 2 broers die een goed draaiende La Botte geërfd hebben, in staat geweest hier goed gebruik van te maken en dit verklaart waarom het sprookje van La Botte blijft duren.  Dat het succes dag na dag blijft groeien, is te danken aan lange dagen keihard werken en opoffering.

De hele familie draagt haar steentje bij:

Eerst en vooral de vader, die nog steeds iedere ochtend in de soep komt roeren, de verse pasta komt kneden en ook de broodjes, de desserts en de zoetigheden komt klaarmaken.

Vervolgens de moeder, die er nog làng niet aan denkt om niet meer langs te komen om na iedere shift haar twee hartediefjes een handje te komen helpen.

De jongste zoon, Gaspare, nog maar 29jaar, is de sommelier van dit mooie « family success ».  Als ik mijn favorieten mag aanraden, zijn het veelal de auto-didacten die me charmeren!  En hij maakt er zeker deel van uit; zijn stiel is ook zijn passie!

Op zijn nachtkastje kan je boeken, boeken en nog eens boeken over œnologie vinden!  Talloze reizen naar Italiaanse wijnhuizen en opleidingen bij de beste Italiaanse wijnproducenten maken van hem een volleerde sommelier.

En dan is er Giuseppe! Het is een man met een groot hart, die nergens gierig en karig mee is, maar genereus en gul is in alles.  Hij kan zich geen dag voorstellen zonder in zijn keuken aanwezig te zijn. Op zijn 36ste kan hij zeer fier zijn op wat hij reeds bereikt heeft. Wat me is bijgebleven van hem, is zijn oprechte vriendelijkheid en zijn eenvoud.

De gerechten die hij klaarmaakt, zijn een weerspiegeling van hemzelf: kleurrijk en bourgondisch, soms wel overladen!  Je zal er de traditionele Italiaanse smaken die je gewoon bent te proeven, niet helemaal terugvinden; Giuseppe is een beetje meer Rock & Roll: hij serveert Italiaanse gerechten die “eclectisch en gedurfd” zijn, dat is niet allemaal dezelfde mening voor Italianen .

Giuseppe is kind aan huis bij de grote namen uit de transalpische gastronomie zoals Massimiliano Alajmo van het drie – sterren restaurant ” Le calandre “; of zoals Antonio Carluccio, de pionier van de prachtige Italiaanse culinaire tv programma’s en zoals nog vele andere grote namen.  Dan begrijp je ineens wie zijn grote inspiratiebronnen zijn.

Zijn gezicht komt je bekend voor?  Logisch: hij is de Italiaanse kok in een bekend kookprogramma in Vlaanderen, dat wordt uitgezonden op “Njam TV”.  Hij heeft ook een aantal kookboeken op zijn actief staan. En tenslotte werd hij onlangs verkozen tot ambassadeur van de vereniging van de beste vertegenwoordigers van de Siciliaanse gastronomie en gastvrijheid ” De Soste di Ulisse ” voor België .

Tot slot een dankwoordje aan het hele team en vooral aan Inez, de echtgenote van Giuseppe.  Ook al is het restaurant keer op keer bomvol, niets kan hun glimlach doen vervagen; en dit bij elk bezoek dat we hen brengen.

G. Toninato
Culinair Rapporteur

R. Toninato
Vertaling

 

Copyright – Alle rechten voorbehouden © Tous droits réservés

Op het bord 85%
Service 85%
Interieur 85%
Is de moeite waard 90%

Adres

Europalaan 99
3600 Genk

Telefoon

+32

(0)8 936 25 45

Gesloten

Dinsdag
Woensdag

Nous utilisons la technologie des cookies afin de faciliter la navigation sur ce site - Wij gebruiken cookies om de bezoeken van onze bezoekers van de site te vergemakkelijken.