La Filosofia
Leuven
Davinia Colomba
La Filosofia
Leuven
Davinia Colomba
La Filosofia
Leuven
Davinia Colomba

C’era una volta

Flashback naar het begin van de jaren zeventig: Fabio (de vader) belandt in Leuven en opent het restaurant “Pronto”; en wordt al heel snel een bekend adres onder de studenten.  Het restaurant is bijgevolg vaak tot in de vroege uurtjes open.

Zijn zoon Claudio ziet het niet zitten om in de voetsporen van zijn vader te treden en beslist om rechten te gaan studeren. Tijdens de weekends moet hij zijn vader helpen, en zo wordt hij er zich toch snel bewust van dat deze genetische culinaire passie, die door de aderen van vele Italianen stroomt, ook bij hem aanwezig is.

Zich als kok voordoen, zoals velen, wil hij niet, en dus keert hij terug naar de schoolbanken; deze keer die van de horeca.  Maar hij is niet tevreden over deze cursus die hij véél te klassiek vindt, en dus beslist hij om in Europa rond te trekken op zoek naar nieuwe ervaringen en inspiratie. Tijdens zijn talrijke reizen realiseert hij zich dat de ‘Italiaanse keuken’ die buiten het schiereiland wordt opgediend, dikwijls zeer ver afstaat van de originele.
In deze tijden, onder andere door de lage prijzen van de luchtvaart tickets, ontdekken meer en meer reizigers de authentieke keuken van elk bezocht land;  En je kan zelfs de verschillende aanpassingen opmerken die de plaatselijke en nationale gerechten hebben ondergaan, om de klanten tevreden te stellen.  Hopelijk zal dit laatste mettertijd uitdoven.

Claudio is óók overtuigd van deze mentaliteitsverandering en is er zelfs heilig van overtuigd dat “de Italiaanse keuken in België” een metamorfose moet ondergaan.

Hij keert terug naar België en ontmoet er zijn charmante echtgenote Davinia, die dezelfde passie deelt. Samen beslissen ze om één van de mooiste en veelbelovende restaurants van de stad te openen : “La Filosofia”.

Als de trofee van nederigheid zou bestaan, dan zouden ze zeker en vast de winnaars zijn.

Ze gaan continue op zoek naar perfectie en stellen zichzelf en hun gerechten constant in vraag; deze drang om te evolueren en zich te verbeteren is echt bewonderenswaardig!!!
Alles dat ze doen, is doordrenkt van hun eigenheid; aan ‘copy/paste’ doen ze eenvoudigweg niet mee.
De algemene sfeer is met emoties geladen: De vrouw des huizes vervult perfect haar rol, ze zijn beiden vertederend en geloven stellig in hun project ! Hier is geen sprake van valse schijn, enkel en alleen maar oprechtheid !

More is less

Nog enkele verbeteringen op culinair vlak en dit restaurant wordt gegarandeerd een topper; hier en daar wat details bijschaven en een beetje meer verfijning zouden moeten volstaan. Dit zijn, mijn inziens, slechts kleine schoonheidsfoutjes.
De prijzen liggen ietwat boven het gemiddelde; en dit komt door de keuze van kwaliteitsvolle producten.
Wat zeker is, is dat het restaurant permanent zal evolueren, en dat de « minpunten » van gisteren kunnen evolueren naar de “pluspunten” van morgen.

 

G. Toninato
Culinair Rapporteur

R. Toninato
Vertaling

Copyright – Alle rechten voorbehouden © Tous droits réservés

Op het bord 70%
Service 70%
Interieur 75%
Is de moeite waard 70%

Adres

Parkstraat, 2
3000 Leuven

Telefoon

+32

(0)484 839 199

Gesloten

Zondag namiddag
Maandag & Dinsdag

Nous utilisons la technologie des cookies afin de faciliter la navigation sur ce site - Wij gebruiken cookies om de bezoeken van onze bezoekers van de site te vergemakkelijken.