IL PROVERBIO

De pizzeria is van eigenaar veranderd (zomer 2017)

« The Italian Dream »

Bij het lezen van een artikel waarin de Amerikaanse president Barack Obama heel lovend sprak over een succesvolle pizzeria, besloot Massimo om dezelfde droom na te jagen, namelijk die van de echte Napolitaanse pizza!

Het enthousiasme en de passie die deze pizza opwekt in Noord-Amerika en Japan motiveerde hem om de ambassadeur van de traditionele Napolitaanse pizza te worden . (Niet te verwarren met de Romeinse pizza, die wat dikker en vettiger is en daardoor ook wel eens “focaccia” wordt genoemd !)

Op  de vooravond van zijn 30ste verjaardag, neemt Massimo een bocht van 360° in zijn carrière ,  hij legt zijn rekenmachine opzij  en bergt zijn diploma Economische Wetenschappen op in de kast.

Hij besluit om naar het ‘beloofde land’ te trekken en de ‘messias’ van de Napolitaanse pizza, Enzo Coccia, te ontmoeten .

Tijdens de eerste dagen, mag hij enkel het deeg kneden en rollen tot hij er bijna gek van wordt … Hij vraagt om naar het volgende niveau over te gaan, om iets anders bij te leren, maar het antwoord is categoriek:  Woedend brengt de leraar hem aan het verstand dat hij iedere stap volledig in de vingers moet hebben! Na veel opoffering en uren van hard labeur brengt hij na enkele weken uiteindelijk de  geheimen van de Napolitaanse keuken (in zijn koffer) met zich mee.

Autentica Pizzeria Napoletana

De pizza verdient alle aandacht, elk element is van het allergrootste belang! De kamertemperatuur voor het rijzen van het deeg ( 10-12 uur minimum), het soort  bloem, het soort zout … Vervolgens moet je het deeg breken, altijd met de hand en met de vingertoppen (nooit met een keukenrol om te voorkomen dat er lucht zou ontsnappen), en bij het vormen van de pizza moet je altijd voor een randje zorgen om te vermijden dat de saus zou uitlopen.

Voor het beleggen van de pizza is het gebruik van kwaliteitsproducten eveneens zeer belangrijk:  onder andere de echte “San Marzano“ tomaten van de Vesuvio, die aan de voet van de vulkaan worden geteeld, buffelmozzarella exclusief uit Campana… allemaal  DOP producten , natuurlijk.

Het zijn ook effectief ingenieurs afkomstig uit de baai van Napels, die een prachtige oven van 120 cm diameter gebouwd  hebben volgens de oude tradities. Deze oven staat als een troon te pronken aan de achterkant van deze mooie pizzeria.

Je hoort het hout aan de zijkant knetteren … Deze oven bereikt gemakkelijk een temperatuur van bijna 500° C; ongeveer 60 seconden volstaan om de pizza te bakken!

Ook moet gemeld worden dat de échte Napolitaanse pizza altijd door minimaal 2 ‘Pizzaioli’ gebakken wordt: de eerste bereidt de pizza en de tweede houdt zich bezig met de houtskool om een constante warmte in de oven te behouden terwijl hij oog heeft voor het juist bakken en erop toeziet dat de kostbare ingrediënten niet verbrand geraken.

In 2014 heeft Massimo, als beloning voor al zijn inspanningen, de prestigieuze titel AVPN (Vereniging van Echte Napolitaanse pizza) gekregen; zijn pizzeria is de 463ste in de wereld die deze titel heeft gekregen (en momenteel de enige in de Benelux ).

G. Toninato
Culinair Rapporteur

R. Toninato
Vertaling

 

Copyright – Alle rechten voorbehouden © Tous droits réservés

meilleurs pizza belgique
Gastronomie italienne Italiaanse
meilleur terrasse italienne - beste Italiaanse terras
Op het bord 80%
Service 70%
Interieur 80%
Is de moeite waard 80%

Adres

Noordlaan 24
3600 Genk

Telefoon

+32

(0)89 30 67 50

Gesloten

Maandag, Dinsdag
Woensdag, Donderdag

Nous utilisons la technologie des cookies afin de faciliter la navigation sur ce site - Wij gebruiken cookies om de bezoeken van onze bezoekers van de site te vergemakkelijken.