Les 10 meilleurs restaurants italiens de Belgique - De 10 beste Italiaanse restaurants in België

MOSCONI

Men verwacht er zich niet aan om zo’n groot contrast te ontdekken tussen de hypermoderne bovenstad en de oude wijk van de brouwers, ook wel ‘Gibraltar van het Noorden’ genoemd. Op deze prachtige locatie die perfect als decor in een film kan dienen, bevindt zich het magnifieke restaurant Mosconi.

Begroet worden door de stralende glimlach van de gastvrouw, Simonetta Mosconi, versterkt nog meer het gelukzalige gevoel dat je op deze laatste zonnige dag in het begin van oktober krijgt. Kortom, alle ingrediënten zijn aanwezig om te genieten van de gerechten van één van de beste Italiaanse restaurants.

Het interieur is ultra-chique, strak en prachtig vorm gegeven.

Een lift laat je in de ‘eerste’ hemel belanden (er volgen nog 6 andere), die toegang geeft tot een verlichte ruimte met uitzicht op de Alzette, die aan de voet van het gebouw stroomt. 
We zijn deze keer ontvangen door de chef Illario Mosconi die, op zijn beurt, ons een gevoel van strengheid gaf. Er moet in de keuken niet zozeer op de lachspieren gelet worden, maar des te meer op de smaakpapillen. Vliegensvlug in en uit de keuken, de chef is zeer timide van karakter, hetgeen hem tegelijk sympathiek laat overkomen. Er wordt beweerd dat Gualtiero Marchesi één van zijn leermeesters was.

Hij is afkomstig van Ponte di Legno in de provincie Lombardije.  Zijn vrouw komt uit de Marche.

We zitten te koken van ongeduld om eraan te beginnen!

De ongeschreven wetten van de Italiaanse Gastronomie dicteren dat wanneer een pasta degustatiemenu wordt aangeboden (hetgeen uiterst zeldzaam is) je simpelweg niets anders kàn kiezen…vooral in een restaurant als dit. Onze nieuwsgierigheid neemt stilaan de bovenhand: welke zonder enige twijfel exceptionele gerechten gaan ze ons serveren?

We krijgen twee « mise en bouche »,om onze eetlust op te wekken, gevolgd door een opeenvolging van 8 overheerlijke combinaties ‘pasta / ingrediënten’ die uitzonderlijk zijn (met kaviaar, kreeft, foie gras, eend, konijn, …).Als je het eerste kleine bord opgediend ziet worden, zou je denken voor het lekkerbekje dat ik ben ‘is dat alles’ ? Maar wees gerust, na dit eerste gerecht zouden we het dessert kunnen overslaan.

Het was hemels: met name de pasta met rauwe sardines en gekonfijte citroenschil staat in ons geheugen gegrift en de romige risotto met aangebraden foie gras met zijn overvloedig mantecatura was buitengewoon heerlijk ! 
4, 5, 6… de gerechten volgen elkaar op om ons tot in vervoering te brengen, en tot in de 7de hemel!

Het is zeker niet naast de deur, maar de reis is de moeite waard.

G. Toninato
Culinair Rapporteur

R. Toninato
Vertaling

 

Copyright – Alle rechten voorbehouden © Tous droits réservés

Gastronomie italienne Italiaanse
meilleur restaurant italien gastronomique - beste Italiaans restaurant België
meilleur sommelier restaurant italien
meilleur terrasse italienne - beste Italiaanse terras
Op het bord 90%
Service 90%
Interieur 85%
Is de moeite waard 90%

Adres

Rue Munster, 13
2160 Luxembourg

Telefoon

+35

2 54 00 43

Gesloten

Zaterdagmiddag
Zondag, Maandag

Nous utilisons la technologie des cookies afin de faciliter la navigation sur ce site - Wij gebruiken cookies om de bezoeken van onze bezoekers van de site te vergemakkelijken.