MEDITERRANEO (Maastricht – Pays-Bas)

Een heiligdom van de Italiaanse gastronomie.

Meerdere keren, bij verschillende gelegenheden, werd ik attent gemaakt op het bestaan van een mythisch adres, net over de grens van het koninkrijk; men sprak erover als een bedevaartsoord, een soort heiligdom, een must voor velen.

Uiteindelijk kon ik mijn nieuwsgierigheid niet meer bedwingen, en ging ik gepakt en gezakt -als een ‘culinaire pelgrim’ – richting Maastricht, naar onze vrienden uit Nederlands-Limburg.

De tekenen zijn onmiskenbaar

Veel te vroeg aangekomen (zo uitzonderlijk dat ik het hier moest vermelden), zag ik van ver al de rolluiken die naar beneden gelaten waren; een deel van de beroemde gastronomische tempel.

Toen ik voor het restaurant stond, en al even stiekem wou binnen gluren, gingen de rolluiken plots omhoog en stond ik -als bij wonder- oog in oog met de gastvrouw Angelica. (haar voornaam, nogmaals een verwijzing)

Met een typisch licht-Italiaans accent uit Zuid-Tirol nodigde ze me uit om deze goddelijke plaats te betreden, als een verloren schaap, om mijn spullen daar achter te laten, zodat ik op mijn gemak in deze prachtige historische stad kan rondslenteren tot 18: 30, het ‘Uur van de Waarheid’.

Op dat moment begreep ik plots de reden van het (blijven) aandringen van de jonge garde restaurateurs in het bijzonder, om de vele kilometers tot hier te trotseren.

Het restaurant is zijn leven

Pino Melani is een waar icoon van de Italiaanse keuken; hij is een Nono of Zio voor iedereen! Met een beetje fantasie kan je je zelfs een aureool rond zijn hoofd voorstellen, hij straalt wijsheid en goedheid uit.

Le nestor van de chef-koks «One of the 50 best ».

Pino, ondertussen al bijna 80jaar, is het type chef-kok dat zélf naar de markt gaat om de vis te kiezen, en vervolgens zélf de vis ontschubt, zélf de vis schoonmaakt en tenslotte zélf fileert. Daarnaast maakt hij ook nog altijd zélf de ravioli en verse pasta. En elke avond gaat hij ook nog eens achter de piano zitten om zijn trouwe klanten te entertainen.

Zijn manier van werken is “old school”, en ligt volledig in lijn met de persoon zelf, boeiend om te zien (en te merken). Een bewijs hiervan is dat zijn gerechten doordrenkt zijn van emotie en oprechtheid, zonder chis-chis en zonder andere fantasiekes en smoesjes.

Rispetto signore!

Met de ervaring en de volharding van de meester, is de “Mediterraneo” een gevestigde waarde. Dag in dag uit hetzelfde niveau, je zal nooit teleurgesteld worden.

Merk op dat de kwaliteit bij de chef-kok op de eerste plaats komt, hij selecteert steeds de beste ingrediënten!

Dit wou ik jullie zéker nog meegeven: ik weet niet of het komt door hun Toscaanse afkomst, maar de porties zijn énorm en konden zo uit een feestmaal van de Medici komen!

Bij deze zijn jullie gewaarschuwd!

Un abraccio zio !

PS: Aan al diegenen die om een of andere reden zuidelijke affectie missen of te lang mediterrane genegenheid ontberen, bent u hier aan het juiste adres.

G. Toninato
Culinair Rapporteur

R. Toninato
Vertaling

 

Copyright – Alle rechten voorbehouden © Tous droits réservés

Op het bord 70%
Service 75%
Interieur 70%
Is de moeite waard 75%

Adres

Rechtstraat 73
6221  Maastricht

Telefoon

+31

43 325 50 37

Gesloten

namiddagen
Zondag

Nous utilisons la technologie des cookies afin de faciliter la navigation sur ce site - Wij gebruiken cookies om de bezoeken van onze bezoekers van de site te vergemakkelijken.